چگونه شرایط بروز خلاقیت را درافراد مختلف ایجاد کنیم ؟
شرایط بروز خلاقیت :
به طور کلی برخی افراد به طور ذاتی خلاق و مبتکر هستند . این گونه افراد دارای خلاقیت بیشتری از دیگران می باشند . امّا تجربه نشان داده است که برخی از محیط ها هم می توانند در بروز خلاقیت افراد موثر باشند .
سازمان ها می توانند مشوق یا بازدارنده خلاقیت در افراد مختلف باشند . تمامی زوایای این موضوع که چه اتفاقی می افتد که افراد خلاقیت خود را بروز می دهند ، هنوز بر متخصصان پوشیده است . امّا می توان مواردی را به عنوان محرک های اصلی در بروز خلاقیت معرفی کرد . در ادامه به معرفی برخی از این موارد می پردازیم :
۱- فضای خلاق :
کمتر کسی است که به اهمیت محیط در بروز نوآوری و خلاقیت واقف نباشد . هر روزه شاهد ایده های جذابی از سازمان های خلاق هستیم . معمولا در چنین سازمان هایی مدیران ارشد ، همیشه آمادگی شنیدن ایده های جدید و حتی عجیب و غریب را دارند . آن ها حتی به نظرات افرادی که پایین ترین سمت سازمانی را دارند ، احترام می گذارند .
باید دقت شود که هر فکر خلاقانه ای ، ممکن است قابلیت پیاده سازی نداشته باشد . اما می تواند مورد تحلیل و ارزیابی قرار گیرد و دلایل غیرقابل اجرا بودن آن به صاحب فکر ارائه گردد .
۲- فرصت دهی برای بروز خلاقیت :
بروز خلاقیت معمولا نیاز به زمان دارد . باید بعد از طرح یک مساله به افراد یک سازمان فرصت کافی داد تا خلاقیت خود را درباره آن موضوع به عرصه ظهور درآورند .
یک تفکر خلاق بایستی به دقت یک مساله را مورد بررسی و ارزیابی قرار دهد . تمرکز بر روی مسائل پیچیده نیاز به زمان کافی دارد . برای نیل به این هدف می توان یک اتاق مخصوص برای بروز خلاقیت کارکنان در نظر گرفت . این اتاق باید آرام بوده و کمترین مزاحمت های محیطی را داشته باشد .
۳- سیستم پیشنهادات :
در سازمان های بزرگ می توان از طریق اتوماسیون اداری ، یک سیستم ارائه پیشنهادات را طراحی کرد . بهتر آن است که یک فرد خلاق را مسئول بررسی این پیشنهادات و دسته بندی آن ها کنیم . سپس پیشنهادات در کارگروه های مخصوصی مورد ارزیابی قرار گیرند .
می توان به پیشنهادات برتر می توان جوایزی اختصاص داد . البتّه تنها پاداش نمی تواند رضایت کارمندان را جلب کند بلکه باید به آنها اطمینان خاطر داد که پیشنهاداتشان بسیار تاثیر گذار بوده است و توانسته اند مشکلات سازمان را برطرف نمایند .
۴- ایجاد واحد مخصوص خلاقیت :
اگر در یک سازمان بزرگ قرار دارید و یا یک گروه کوچک ولی چابک را در اختیار دارید می توانید یک بخش مخصوص برای بروز خلاقیت ایجاد کنید . معمولا سازمان های بزرگ این بخش را واحد تحقیق و توسعه (R&D) می نامند .
واحدهای R&D تمام وقت خود را صرف یافتن ایده های جدید برای ارائه خدمات بهتر یا محصولی کاملتر می نمایند . در واقع اینگونه واحدها سعی می کنند به عنوان یک گروه دانش بنیان ، اندیشه خام را تبدیل به ایده های خلاقانه و پولساز بنمایند .
منبع : کتاب اصول مدیریت دکتر علی رضائیان
خلاصه نویسی و ارائه : مسعود معاونی
درباره مسعود معاونی
من مسعود معاونی استراتژیست محتوا و فعال در زمینه بلاگری و وبمستری هستم. در این سایت به موضوعات مرتبط با مدیریت میپردازم و سعی میکنیم خوانندگان سایت را با مباحث مدیریت به صورت جامع و کامل آشنا نمایم.
نوشته های بیشتر از مسعود معاونیمطالب زیر را حتما مطالعه کنید
بررسی فرآیند برنامه ریزی و دلایل پویایی آن
برنامه ریزی چیست ؟
معرفی تئوری های تصمیم گیری
تئوری های تصمیم گیری می توانند به مدیران برای اخذ بهترین تصمیمات در پیچیده ترین شرایط کمک نمایند .
نقش تصمیم گیری در حل چالش های مدیریتی
تصمیم گیری از اهمیت بسیار زیادی در موفقیت سازمانی برخوردار است .
دیدگاهتان را بنویسید