ارزیابی نیروی انسانی با معیارهای HR
معیارهای HR یا همان HR Metrics، شاخصهایی هستند که مدیران منابع انسانی را قادر میسازند تا عملکرد نیروی انسانی تحتامر خود را از جنبههای مختلف ارزیابی و اندازهگیری کرده و در نهایت آینده را پیشبینی کنند. ارزیابی نیروی انسانی در همۀ سازمانها یکسان نیست و باید معیارهای متفاوتی برای آن در نظر گرفته شود.
در این مقاله ۱۵ نمونه از معیارهای HR را معرفی میکنیم که بهعنوان سنجههای کلیدی برای ارزیابی نیروی انسانی در سامان محسوب میشوند. مدیران واحد منابع انسانی باید همیشه تلاش داشته باشند تا دادههای حقیقی را در زمینه ارزیابی این متریکها بهدست آورند.
معیارهای HR برای ارزیابی نیروی انسانی
واحد HR در هر سازمانی، عملکرد سرمایههای انسانی را بهبود خواهد اگر و تناه اگر دادهها و متریکهای مشخصی برای ارزیابی پرسنل در اختیار داشته باشد. معیارهای HR در ارزیابی نیروی انسانی بسیار گستردهاند، اما در ادامه ما به برخی از متریکهای کلیدی اشاره میکنیم:
۱- مدت زمان انتظار برای استخدام
یکی از معیارهای HR در ارزیابی نیروی انسانی، مدت زمانی است که داوطلب استخدام برای یک موقعیت شغلی منتظر میماند تا مورد پذیرش قرار گیرد. تحلیل درست از این مدت زمان، دانش مناسبی را درباره وضعیت سازمان، میزان ترک کار، استخدام نیروهای مستعد(Talent) و.. در اختیار مدیران قرار میدهد.
یک مقاله مرتبط و کارگشا: چگونه در مصاحبه استخدامی نیروهای مستعد و مناسب را شناسایی کنیم؟
۲- هزینه استخدام معیاری مهم برای ارزیابی نیروی انسانی
استخدام هر نیروی جدید برای سازمان، هزینهای را در پی خواهد داشت. مدیران باتجربه در حوزۀ منابع نسانی با اجرای سیاستهای مناسب، هزینه هر استخدام (Cost Per Hire) را ارزیابی کرده و آن را با اجرای برنامههای عملیاتی کاهش میدهند.
۳- درصد ترک کار نیروی انسانی در سال اول
در ارزیابی نیروی انسانی باید به دنبال معیارهای HR باشیم که میزان خروج زودهنگام و دلایل ناسازگاری را به درستی نشان دهد. ترک کار سریع نیروی انسانی تاثیر منفی بر روی برایند بهرهوری سازمان خواهد داشت.
۴- مدت زمان گذشت از آخرین آگهی استخدام
این معیار HR بهسادگی قابل محاسبه است و به شکلی میزان پتانسیل یک شرکت برای ترک کار توسط کارکنان را نشان میدهد.
یک مقاله کاربردی برای مطالعه: سازگاری شغلی چیست و چه کمکی به سازمان خواهد کرد؟
۵- محاسبه نرخ درآمد هر کارمند برای ارزیابی نیروی انسانی سازمان
این معیار در ارزیابی نیروی انسانی، کارآیی سازمانی را نشان میدهد. معیارهای HR که میزان درآمد بهازای هر کارمند را میسنجند با دقت بالایی کیفیت کارمندان استخدام شده را نشان میدهند.
۶- نقش استعداد کارکنان در ارزیابی نیروی انسانی استخدام شده
برای مدیران منابع انسانی اهمیت دارد تا سرمایههایی را جذب کنند که بیش از هر چیزی برای موقعیت شغلی مدنظر مستعد باشند. آنها هر چه استعداد بیشتری داشته باشند در مسیر شغلی با یادگیری عملی، موفقیت قابل توجهتری برای خودشان و سازمان بهدست خواهند آورد.
۷- ارزیابی میزان ساعات مفید کاری
درک درست از این واقعیت که کارمندان در محل کار، چند ساعت کار مفید انجام میدهند معیاری مهم برای سنجش منابع انسانی محسوب میشود.
۸- ارزیابی مولد بودن سرمایههای انسانی
محاسبه ساعت کار مفید برای هر کارمند مهم است، اما این با مولد بودن تفاوتهای اساسی دارد. نیروی کار متعهد و مفید به سازمان باید مولد باشد. داشتن مهارتهای نرم به منابع انسانی کمک میکند تا شغل خود را دوست داشته باشند و با افتخار به شرکت، بیشترین تلاش را برای دستیابی به عملکرد بهتر انجام دهند.
مقاله مرتبط: فرهنگ سازمانی چیست و چه تاثیری بر عملکرد سرمایههای انسانی دارد؟
۹- نسبت کارکنان واحد منابع انسانی به کل کارکنان
در بین معیارهای HR این سنجه به خوبی کارایی منابع انسانی در سازمان را نشان میدهد. زیرا سازمانهایی که دارای ساختار سازمانی درستی هستند به نیروهای کمتری در واحد HR برای کنترل و ارزیابی نیروی انسانی نیاز دارند.
۱۰- میزان اثربخشی نرمافزارهای منابع انسانی
امروزه بسیاری از فرایندهای مدیریت HR توسط نرمافزارها انجام میشود. هر چه اثربخشی این نرمافزارها بهبود یابد، کارایی سازمانی افزایش مییابد.
۱۱- درصد غیبت نیروی انسانی
در ارزیابی نیروی انسانی باید به دنبال معیارهایی برای HR باشیم که حلوهوای کارکنان را بهدرستی نشان دهند. درصد غیبت کارکنان(موجه و غیرموجه) و میزان تاخیر آنها برای حضور در محل کار، شاخصهای کلیدی مهمی برای بررسی سلامت سازمانی هستند.
در این معیار باید میزان غیبت در پستهای مختلف مورد توجه قرار گیرد. زیرا عدم حضور بهموقع در برخی از پستهای تخصصی و مدیریتی، عواقب جدی برای سازمان خواهد داشت.
۱۲- هزینههای اضافه کاری
اینکه کارکنان سازمانی برای دستیبابه اهداف تعیین شده، به انجام اضافه کار بپردازند، طبیعی است. اما هزینههای انجام اضافه کار نباید بیدلیل و بدون توجه افزایش یابد. در ارزیابی نیروی انسانی باید به نرخ انجام اضافه کار و تاثیر آن بر روی کارایی کلی سازمان توجه کرد.
۱۳- بهرهوری کارکنان معیاری کلیدی برای ارزیابی نیروی انسانی
از معیارهای HR که هر سازمانی باید با توجه به شرایط خود برای ارزیابی سرمایههای انسانی به بازتعریف آن بپردازد، شاخص بهرهوری کارکنان است. تغییر در سبک کاری، دورکاری، برونسپاری و حتی رشد فناوریهای جدید مانند هوش مصنوعی (AI) موجب شده تا معیارهای ارزیابی بهرهوری کارکنان در سازمان تغییر کند.
بیشتر بدانیم: آشنایی با مفهوم بهرهوری در سازمان
۱۴- هزینههای آموزشی برای هر کارمند
کارکنان برای اینکه بهترین عملکرد را داشته باشند و در مسیر شغلی خود رشد کنند، نیاز به آموزش و یادگیری موضوعات جدید در زمینه کار و فعالیتشان دارند. در سنجش پرسنل باید معیارهای HR بهگونهای تعیین شوند که اثربخشی آموزشی بهصورت دقیق مورد بررسی قرار گیرد.
۱۵- ارزیابی نیروی انسانی با سنجش میزان رضایت کارکنان
مهمترین شاخص کلیدی برای ارزیابی عملکرد سرمایههای انسانی که همزمان احوالات کلی سازمان را هم نشان میدهد، میزان رضایت شغلی کارکنان است. رضایتمندی و شاد بودن کارمندان، مولد بودن را افزایش میدهد و کارکنان را به سازمان متعهدتر میکند.
سخن پایانی
ارزیابی نیروی انسانی تنها با تعداد محدودی از معیارهای HR امکانپذیر نیست و هر سازمانی باید برحسب شرایط خود معیارهای متفاوتی را طراحی و مورد سنجش قرار دهد. چند شاخصی که در این مقاله بهعنوان نمونه معرفی شدند به واحد HR کمک میکنند تا ایرادات ساختارهای سازمانی شناسایی و مورد بازبینی قرار گیرند. طراحی فرایندهای بهینهتر برای تعامل با سرمایههای انسانی سازمان، بهرهوری سازمانی را به شکل مطلوبی افزایش خواهد داد.
درباره مسعود معاونی
من مسعود معاونی استراتژیست محتوا و فعال در زمینه بلاگری و وبمستری هستم. در این سایت به موضوعات مرتبط با مدیریت میپردازم و سعی میکنیم خوانندگان سایت را با مباحث مدیریت به صورت جامع و کامل آشنا نمایم.
نوشته های بیشتر از مسعود معاونیمطالب زیر را حتما مطالعه کنید
مصاحبه استخدامی؛ راهکارهای برای گلچین نیروهای متخصص
مصاحبه استخدامی از فرایندهای مهم کاری در واحد منابع انسانی است که اگر به درستی انجام شود منجر به جذب نیروی متخصص و استعدادهای برتر خواهد شد.
سازگاری شغلی و تاثیر آن بر روی عملکرد سازمان
سازگاری شغلی یکی از مفاهیمی است که کارکنان یک سازمان در هر موقعیت شغلی با تسلط به آن میتوانند به کسب و کار برای خروج از بحرانها کمک کنند.
۱۰ راهکار برای مدیریت استارتاپهای ایرانی
استارتاپها یا همان شرکتهای نوپا از جمله مفاهیمی هستند که به تازگی مطرح شدهاند به همین دلیل مدیریت استارتاپهای ایرانی مشکل و پیچیده است.
۱۰ ترند برتر مدیریت منابع انسانی در سال ۲۰۲۱
اتفاقات یک سال گذشته و بروز بیماری کرونا باعث شد تا مدیریت منابع انسانی با تغییرات جدّی مواجه شود که مدیران باید توجه ویژهای داشته باشند.
آشنایی با سبکهای رهبری در یک سازمان
سبکهای رهبری نوع نگرش یک مدیر نسبت به سازمان وکگارکنان آن را شکل میدهند. معمولا مدیران براساس شرایط خودشان، یک سبک مدیریتی را انتخاب میکنند.
معرفی انواع سیستم های مدیریت
هر مدیری نسبت به افراد زیرمجموعه خود میتواند دارای دیدگاههای خاصی باشد. این دیگاهها پایه و اساس روابط یک مدیر با زیردستان او را تشکیل میدهد. تمامی منابعانسانی و سرمایهای در هر سازمانی به مدیریت مناسب نیاز دارند. انواع سیستم های مدیریت بوجود آمدهاند تا بتوان سرمایههای انسانی در هر سازمانی را به بهترین شکل مدیریت کرد.
دیدگاهتان را بنویسید