مدیریت چیست ؟
گسترش جوامع بشری در طول قرون اخیر باعث گردیده است که کسب و کارهای کوچک و متوسط جای خود را به سازمان های بزرگ و چند ملیّتی بدهند . اداره کردن سازمان های بزرگ نیاز به تعداد کارمندان زیادی دارد . این کارمندان بایستی در بخش های مختلف یک سازمان مستقر شوند و یک مدیر باید بر عملکرد آن ها نظارت داشته باشد . بنابراین مدیریت و یا همان دانش اداره کردن امور به ضرورتی اجتناب ناپذیر تبدیل گردیده است .
پدیده “اداره کردن” مربوط به روزگار ما نمی باشد . از دیر باز بشر متوجه شده است که برای رسیدن به اهداف خود نیاز به رهبری و مدیریت نیروهای انسانی دارد . در هر فرهنگ و تمدنی شیوه های مدیریت و رهبری با توجه به زیر ساخت های فرهنگی متفاوت می باشد . در دهه های گذشته و در جوامع صنعتی و غربی ، انسان را تا جایگاه یک ماشین سوق می دادند . امّا مطالعات انسان شناسی که در دهه های اخیر صورت پذیرفته است به ارزش های عالی انسانی هم توجه کرده است . این تغییر دیدگاه باعث رشد بیشتر در حوزه منابع انسانی گردیده است .
تعریف مدیریت
در انواع کتب و منابع مدیریتی ، تعاریف مختلفی برای مدیریت ارائه شده است که در زیر به چند مورد از آن ها اشاره می کنیم :
- مدیریت ؛ هنر انجام امور به وسیله دیگران است .
- مدیریت ؛ فرآیند تصمیم گیری و هدایت تشکیلات انسانی می باشد .
- مدیریت ؛ انجام درست برنامه ریزی ، سازمان دهی ، رهبری ، هدایت و کنترل در یک سازمان می باشد .
- مدیریت ؛ علم و هنر هماهنگی بین ارکان مختلف یک سازمان برای نیل به اهداف عالی یک سازمان می باشد .
- مدیریت ؛ مجموعه ای ازعملیات آگاهانه و مستمر برای موفقیت یک سازمان می باشد .
اگر بخواهیم یک تعریف جامع برای مدیریت ارائه دهیم باید عنوان کنیم که :
“ مدیریت یک رویه مناسب برای به کارگیری منابع مادی و انسانی در برنامه ریزی ، سازمان دهی ، کارگزینی ، هدایت و کنترل است که برای دستیابی به اهداف سازمانی و براساس نظام ارزشی مورد قبول ، صورت می گیرد. “
براساس تعریف فوق متوجه می شویم که مدیریت یک فرآیند است که هدایت تشکیلات انسانی را دنبال می کند و هدف آن کسب نتایج مطلوب و تصمیم گیری مناسب می باشد .
علم ، هنر یا حرفه
همواره بین متخصصان علم مدیریت این بحث مطرح بوده است که مدیریت علم است یا هنر و یا هر دو . باید عنوان کرد که بخشی از علم مدیریت را می توان با آموزش فرا گرفت . اما بخشی از مدیریت ، هنر مدیریت کردن است که براساس توانایی ها و استعدادهای افراد پایه گذاری می شود . مدیریت را می توان علم دانستن و هنر توانستن تعریف کرد .
فراگیری علم مدیریت
مدیریت را می توان از دو شیوه فرا گرفت : اول از طریق آموزش و دوم ضمن انجام کار . البته باید توجه داشت که اگر ترکیبی ازدو روش فوق به کار گرفته شود می توان انتظار نتایج مطلوب تری را داشت . فرآیند یادگیری مدیریت دارای سه مرحله انجماد ، تغییر رفتار و تثبیت رفتار جدید می باشد . برای آن که یک مدیر بتواند مدیریت را یاد بگیرد باید تمامی سه مرحله فوق را طی کند . طی کردن مراحل ذکر شده در بالا در محیط های عملی و در کنار آموزش بهتر شکل می گیرد .
وظایف کلیدی یک مدیر
به طور معمول برای یک مدیر وظایف مختلفی را در نظر می گیرند . اما معمولا چند وظیفه کلیدی را می توان برای یک مدیر برشمرد . این وظایف عبارتند از :
- برنامه ریزی : برنامه ریزی به عنوان تعیین اهدافی برای آینده و مشخص کردن راه رسیدن به آن اهداف می باشد . مدیران به کمک برنامه ریزی می تواندد میزان رشد و پیشرفت سازمان خود را در یک بازه زمانی تعیین کنند .
- سازمان دهی : هدف از سازمان دهی ، تلاش برای رسیدن به اهداف میانی یک سازمان با توجه به منابع انسانی و امکانات موجود در یک سازمان می باشد . براساس سازمان دهی وظایف ، اختیارات و پست های سازمانی تعیین می گردید .
- کنترل و نظارت : این بخش یکی از مهمترین وظایف یک مدیر است به گونه ای که حیات و ممات یک سازمان به آن وابسته می باشد . با کنترل و نظارت ، یک مدیر می تواند میزان وصول اهداف و برنامه ها را رصد کند . با کنترل و نظارت یک مدیر خواهد توانست میزان تحقق بایست ها را با هست ها پیدا کند و عملکرد واقعی نیروهای تحت امر خود را متوجه خواهد شد .
- هدایت : یک مدیر باید علاوه بر اداره کردن سازمانش ، به رهبری نیروهای انسانی تحت کنترلش هم بپردازد . مدیر باید علاوه بر حفظ یکپارچگی و وحدت سازمانی ، کارکنان خود را به سوی اهداف متعالی سازمان سوق دهد . اگر یک مدیر از توانایی هدایت برخوردار نباشد ، نخواهد توانست سایر وظایف خود را به خوبی انجام دهد .
- تصمیم گیری : در یک مجموعه کاری همواره انتخاب ها و راهکارهای متعددی در مقابل واحدهای سازمانی قرار می گیرد . یک مدیر باید توانایی این را داشته باشد که برای چالش های مختلف از بین گزینه های موجود به انتخاب بهترین ها بپردازد .
- برقراری ارتباط : ارتباط می تواند اجزای مختلف یک سازمان را به یکدیگر پیوند بزند . ارتباطات درون سازمانی قوی باعث اتحاد و یکپارچگی بین عوامل کاری و مدیران می شود . امروز در کسب و کارهای کوچک و متوسط (نظیر استارتاپ ها) شبکه سازی مناسب می تواند باعث افزایش کارآیی شود . یک مدیر برای این که بتواند اثربخشی خود را در بین نیروهایش تقویت کند باید توانایی ایجاد کانال های ارتباطی را داشته باشد .
در این نوشتار سعی شد تا به صورت مختصر و مفید به تعریف مدیریت و وظایف کلیدی یک مدیر پرداخته شود . برای تهیه این مطلب از کتاب اصول مدیریت دکتر علی رضائیان بهره گرفته شده است . محققان و متخصصا حوزه مدیریت می توانند با نظرات سازنده خود در ارتقاء و بهبود این پست نقش کلیدی داشته باشند . صمیمانه منتظر نظرات و پیشنهادات شما در بخش نظرات این پست می باشیم .
تاریخ انتشار : ۲۰ مهر ۱۳۹۷
درباره مسعود معاونی
من مسعود معاونی استراتژیست محتوا و فعال در زمینه بلاگری و وبمستری هستم. در این سایت به موضوعات مرتبط با مدیریت میپردازم و سعی میکنیم خوانندگان سایت را با مباحث مدیریت به صورت جامع و کامل آشنا نمایم.
نوشته های بیشتر از مسعود معاونیمطالب زیر را حتما مطالعه کنید
سازگاری شغلی و تاثیر آن بر روی عملکرد سازمان
سازگاری شغلی یکی از مفاهیمی است که کارکنان یک سازمان در هر موقعیت شغلی با تسلط به آن میتوانند به کسب و کار برای خروج از بحرانها کمک کنند.
نقش فرهنگ سازمانی
فرهنگ سازمانی تصویری از احساسات، ادراکهای مشترک کارکنان نسبت به سازمان و چگونگی انجام کارها و رفتارهای درون سازمانی خواهد بود.
انواع کنترل سازمانی
کنترل سازمانی به یک مدیر کمک میکند تا بتواند وظایف خود را به بهترین شکل انجام دهد و اهداف سازمان را برآورده سازد.
مراحل مختلف فرآیند کنترل
فرآیند کنترل در هر سازمانی از اهمیت بسیاری برخوردار است زیرا که تضمینکننده موفقیتهای برنامهها در واحدهای مختلف میباشد.
مفهوم و اهمیت کنترل در یک سازمان
میتوانیم بگوییم کنترل در یک سازمان، مقایسه بین بایدها و هستها میباشد. یعنی در برنامهریزی آن چه پیشبینی کردهایم بایدها و مطلوبهای ما است و آن چه انجام شده، هستها و موجودها میباشد
معرفی نظریههای انگیزش در مدیریت
انگیزه را میتوان نیازها، خواستهها، تمایلات یا قوای درونی افراد تعریف کرد. به عبارتی میتوان گفت که هیچ رفتاری را فرد انجام نمیدهد که انگیزه یا نیازی محرک آن نباشد. نظریههای انگیزش در بهبود کیفیت و سبک رهبری، مدیران در یک سازمان نقش دارند.
دیدگاهتان را بنویسید