مدیریت خانواده و سبک زندگی ایرانی – اسلامی
مدیر ، اداره و مدیریت کلماتی هستند که همواره در طول زندگی با آنها مواجه می شویم . یکی از موضوعات کلیدی که سالیان اخیر در جامعه ایرانی مورد توجه بسیاری قرار گرفته است ، مدیریت خانواده می باشد . در مدیریت خانواده بایستی به سبک زندگی ایرانی – اسلامی توجه ویژه ای شود .
با یک مدیریت خانواده درست می توان جامعه ای پویا و با نشاط داشت . اعضای چنین جامعه ای به سمت رشد و بلوغ فکری حرکت خواهند کرد . بایستی توجه داشت که مدیریت علم و هنر است . بدین معنا که در کنار فراگیری علوم مدیریتی بایستی خلاقیت و نبوغ ذاتی را هم پرورش داد .
در یک مدیریت صحیح بایستی به دنبال شناخت مهارت ها و شایستگی های اعضای خانواده بود . در عین حال همیشه به دنبال رفع نقص و کاستی ها بود و سعی در بهبود و پوشش آنها داشت .
پروین اعتصامی چه زیبا در این باره می گوید :
همیشه دختر امروز ، مادر فرداست زمادر است مسیر بزرگی پسران
چه زن ، چه مرد کسی شد حکیم و کامروا که داشت میوه ای از باغ علم و دین در دامان
هر چند خانواده کوچکترین واحد اجتماعی در هر جامعه محسوب می شود امّا اهمیت مدیریت در این واحد کوچک ، به اندازه ای مهم است که در هیچ نهاد اجتماعی دیگری نظیر آن را نمی توان یافت .
محبّت و عشق پایه گذار یک خانواده است . امّا باید توجه داشت که این عناصر هم برای اتحاد و دوام نیاز به یک مدیریت قوی دارند . با تولد فرزندان و گسترش نهاد خانواده اهمیت مدیریت خانواده بیش از پیش نمود پیدا می کند .
تعریف مدیریت (مدیریت خانواده) :
در این پست (مدیریت چیست ؟) به طور مفصل به تعریف مدیریت پرداخته ایم . امّا اینجا به فراخور بحث آن را مجدد تعریف می کنیم .
مدیریت را می توان علم و هنر برنامه ریزی ، سازمان دهی ، نظارت ، کنترل ، هماهنگی و رهبری در فعالیت های دسته جمعی عدهّ ای دانست که دارای هدف مشترکی هستند .
تعریف مدیریت خانواده را می توان نظیر تعریف فوق ذکر کرد با این تفاوت که هدف چنین مدیریتی ارتقاء و پیشرفت اعضا یک خانواده می باشد . تفاوتی هم نمی کند که شاهد مدیریتی پدرسالارانه باشیم یا شاهد مدیریت مادرسالارانه یا مدیریت فرزند محورانه باشیم .
باید توجه داشت که تمامی اعضای یک خانواده نسبت به یکدیگر مسئولیت دارند . مشارکت در امور خانواده چنان لذتّی را به همراه دارد که هیچ گونه فعالیت اجتماعی دیگر نمی تواند نظیر آن را برای افراد فراهم کند .
مدیریت خانواده در سبک زندگی – اسلامی :
در سبک زندگی ایرانی اسلامی ، خانواده را نخستین پایگاه آموزشی هر انسانی می دانند . خانواده با نقش سازنده خود می تواند برروی آینده فرهنگی ، اجتماعی ، سیاسی و اقتصادی یک جامعه تاثیر داشته باشد .
مهمترین وظیفه مدیریت در یک خانواده اجرای یک سبک زندگی می باشد که با فرهنگ جامعه ایرانی سازگار باشد و عقاید دینی و اسلامی در آن رعایت شود . سبک زندگی به معنای شیوه رفتارها ، کنش و واکنش ها در یک خانواده می باشد که براساس یک سری بایدها و نبایدها شکل می گیرد .
دین و عقاید مذهبی تاثیر زیادی بر سبک زندگی انسان ها دارند . اعتقاد به یکسری اصول باعث بازتعریف بایدها و نبایدهای بسیاری می شود . این بایدها و نبایدهای مذهبی خانواده را در مسیر مناسبی قرار می دهند .
آیا رشته دانشگاهی مدیریت خانواده دارای ارزش استخدامی است ؟
سبک زندگی اسلامی باعث می شود که نهاد خانواده رسالت خود را بهتر بشناسد . هر عضوی از خانواده با حقوق خود آشنا شود و قواعد زندگی اجتماعی را بداند . همین موضوع باعث می شود تا اختلافات درون خانواده به حداقل برسد و مدیریت خانواده به بهترین شکل پیاده سازی شود .
(پ .ن : در مواردی که شاهد اختلافات در خانواده هایی هستیم که مدعی هستند با سبک اسلامی زندگی می کنند ، بایستی ایراد را در تعریف نادرست آن ها از سبک زندگی اسلامی بجوییم که خود این مسئله باعث مدیریت نادرست خانواده می گردد ) .
سبک زندگی اسلامی به همه در محدوده قانونی آزادی داده است . امّا هیچ گاه اجازه نداده است که این آزادی ها باعث نقض قدرت مدیریت خانواده گردند .
و در پایان …
مدیریت ، هنر درست اداره کردن امور است که می تواند در اختیار مرد ، زن یا هر دو قرار گیرد . مدیریت با استفاده از سبک زندگی ایرانی ، اسلامی که در واقع شالوده و قانون اساسی مدیریت خانواده می باشد سعی در ارتقاء یک خانواده دارد . به یقین می دانیم که رشد و نمو خانواده ها باعث توسعه یافتگی یک جامعه خواهد شد .
نویسنده : مسعود معاونی
منبع : جمع آوری از منابع مختلف و بازنویسی
درباره مسعود معاونی
من مسعود معاونی استراتژیست محتوا و فعال در زمینه بلاگری و وبمستری هستم. در این سایت به موضوعات مرتبط با مدیریت میپردازم و سعی میکنیم خوانندگان سایت را با مباحث مدیریت به صورت جامع و کامل آشنا نمایم.
نوشته های بیشتر از مسعود معاونی
دیدگاهتان را بنویسید