۱۰ راهکار برای مدیریت استارتاپهای ایرانی
استارتاپ(Start up) یک مفهوم به نسبت جدید در ادبیات کسب و کاری ایران است که توانسته توجه بسیاری را به خود جلب کند. استارتاپ به شرکت نوپایی گفته میشود که مقیاسپذیر، تکرارپذیر باشد و در ابتدای شروع کاری دارای ابهام برای بنیانگذاران باشد. این سه ویژگی باعث میشود تا مدیریت استارتاپهای ایرانی کاری به نسبت سخت و پیچیده بنظر بیاید.
۳ ویژگی یک استارتاپ
همانطور که در بالا صحبت شد هر استارتاپ باید دارای ۳ ویژگی کلیدی زیر باشد:
- مقیاسپذیر باشد: یعنی محصول یا خدمت ارائه شده توسط استارتاپ در یک گسترده جغرافیایی وسیع و برای پرسوناهای مشخص قابل استفاده باشد.
- تکرار پذیر باشد: یعنی بتوان ایده را برای دفعات متعدد مورد استفاده قرار داد. اینکه ایدهای یکبار مصرف نباشد و دارای قابلیت تکرارپذیری باشد میتواند ارزشآفرینی زیادی را برای یک کسب و کار ایجاد کند.
- ابهام: معمولا استارتاپها در شروع کار ابهامات زیادی را برای بنیانگذاران خود ایجاد میکنند. (علیرغم وجود بیزینس پلن)فاندرهای یک استارتاپ باید بتوانند برای این ابهام و چالشهایی که برای حل آن پیش میآید راهکارهای خلاقانه را بیابند.
یافتن راهکاری خلاقانه و نوآورانه برای سه موضوع فوق مدیریت استارتاپها را کمی سخت میکند. حال اگر این استارتاپها در ایران باشند و قرار باشد با معضلاتی مثل تورم، قوانین نامشخص، سختی گرفتن مجوز فعالیت و.. هم دست و پنجه نرم کنند باید بتوانند برای مدیریت خود به دنبال راهکارهای خاصی باشند.
مشکلات مدیریت در استارتاپهای ایرانی
معمولا در ایران زمانی که یک استارتاپ شکل میگیرد بنیانگذاران اولیه به عنوان مدیران آن استارتاپ انتخاب میشوند. وجود ابهام و نامشخص بودن ابعاد مختلف کار در یک استارتاپ و از سویی دیگر عدم تجربه کافی در بنیانگذاران باعث میشود تا شاهد بحرانهای مدیریتی گوناگونی در یک استارتاپ باشیم.
یک استارتاپ برای اینکه بتواند موفق شود باید بتواند بر چالشهای مختلفی غلبه کند. حالا اگر خود یک مدیر از تجربه کافی برخوردار نباشد و خود او یکی از چالشهای کسب و کار باشد مشکلات دو چندان خواهد شد.
راهکارهای کلیدی در مدیریت استارتاپهای ایرانی
برای مدیریت صحیح بر یک استارتاپ باید به یک سری از مهارتهای پایهای دست یافت که در اینجا به برخی از آنها اشاره میکنیم:
۱- قدرت رهبری
برای اینکه بتوانید یک استارتاپ را مدیریت کنید علاوه براینکه باید توانایی مدیریت امور را داشته باشید باید دارای پتانسیل رهبری باشید. یک رهبر استارتاپی پیشتاز است و سعی میکند تا علاوه بر مدیریت تیمهای کاری به آنها در انجام بهتر امور نیز کمک کند.
۲- نقش برنامهریزی در مدیریت یک استارتاپ
یکی از تمایزهای اساسی استارتاپها با کسب و کارهای دیگر چابک(Agile) بودن آنها میباشد. یک مدیر استارتاپ باید بتواند در زمان کوتاهی یک برنامه اجرایی را طرحریزی کند و آن را اجرا کند.
سختترین بخش در مدیریت استارتاپهای ایرانی این است که بتوانید یک برنامه مدون را خیلی سریع و قبل از آگاه شدن رقبا اجرا کنید، ایرادات آن را شناسایی کنید و با تغییرات سریع به اهداف خود برسید.
یک مقاله کاربردی برای شما: برنامه ریزی چیست؟
۳- مسئولیتپذیری بالا در مدیران استارتاپی
مدیریت در استارتاپ موضوع سادهای نیست. هر مدیر استارتاپی باید مسئولیتپذیری بالایی نسبت به تصمیمات و اقداماتی که انجام میدهد داشته باشد. یک تصمیم اشتباه یا بیموقع میتواند زمینهسازی نابودی(fail) شدن یک استارتاپ شود.
۴- انگیزه بخشی جمعی
انگیزه موضوع کلیدی در یک استارتاپ است. مدیران استارتاپها علاوه بر اینکه باید خود دارای روحیه بالایی باشند باید بتوانند انگیزه لازم را به تیم و کارکنان خود تزریق کنند. در نقاط بحرانی و شکستها این مدیر استارتاپ است که باید بتواند کارکنان خود را مدیریت کند تا آنها دچار نومیدی نشوند.
۵- مدیریت منابع استارتاپها
یک کسب و کار نوپا معمولا در منابع خود دارای محدودیتهایی است. این محدودیت ممکن است در بحث فنی، سخت افزاری یا حتی نیرویانسانی باشد. یک مدیر استارتاپی باید بتواند منابع موجودی را که در اختیار دارد به خوبی بین بخشها و تیمهای مختلف خود تقسیم کند.
۶- ارتباطات و تعامل
ارتباطات در یک کسب و کار نوپا از اهمیت ویژهای برخوردار است. معمولا در استارتاپها ساختارهای رسمی وجود ندارد و ارتباطات سازمانی براساس ساختار غیر رسمی شکل میگیرد. به همین دلیل اهمیت دارد که برای مدیریت صحیح بین واحدهای مختلف بتوان ارتباطات کاملی را شکل داد.
۷- مدیریت مالی در استارتاپهای ایرانی
جذب سرمایه و منابع مالی یکی از چالشهای اساسی یک استارتاپ است. یک کسب و کار نوپا نمیتواند بدون در اختیار داشتن پول کافی به رشدحداکثری برسد. یک مدیر استارتاپی توانمند باید توانایی مذاکره با سرمایهگذار و جذب منابع مالی را داشته باشد. مصرف درست منابع مالی نیز یکی از مهارتهایی است که در مدیریت استارتاپهای ایرانی باید مورد توجه قرار گیرد.
۸-یک مدیر استارتاپی نباید از تجربههای جدید بترسد
در مدیریت استارتاپها معمولا با چالشهای گوناگونی مواجه خواهیم شد. یک مدیر استارتاپی باید از یک شجاعت بالایی برخوردار باشد تا بتواند با ریسکپذیری منطقی به چالشهای جدید ورود پیدا کند و با حل آنها فرصتهای جدیدی را بوجود بیاورد.
یک استارتاپ باید بتواند با توجه به شرایط تغییر کند و رویه جدیدی را در پیش بگیرد. مدیران استارتاپی باید پویایی بالایی داشته باشند و با توجه به شرایط بازار و رقبا کسب و کار خود را تغییر دهند. این قدرت تغییر و انطباق با شرایط جدید به یک مدیر کمک میکند تا یک استارتاپ رو به رشدی را در اختیار داشته باشد.
۹- خلاقیت در مدیریت استارتاپهای ایرانی
بسیاری از استارتاپهای ایرانی تصور میکنند که خلاقیت تنها باید در ایده باشد. ای در حالی است که در مدیریت امور روزانه یک کسب و کار هم باید خلاق بود و با نوآوری به رشد بهرهوری کمک کرد. مدیران استارتاپی باید این توانایی را داشته باشند که در اداره امور کاری از خلاقیّت و نوآوری خود و سایر اعضای تیمهای کاری بهره ببرند.
۱۰- توجه به یادگیری در مدیریت استارتاپی
استارتاپها را میتوان سازمانهای یادگیرنده دانست. سازمانی که سعی میکند از تجارب خود بیاموزد و با استفاده از این آموختهها به خلق ارزشهای جدید بپردازد. قطعا در مدیریت استارتاپهای ایرانی نیاز است تا همه تیم از جمله کارکنان، نیروهای فنی و مدیران اجرایی به دنبال یادگیری و بهبود عملکرد خود باشند.
در پایان ذکر این نکته ضروری است که استارتاپها یک مدل جدید کسب و کاری هستند که هنوز دانش زیادی درباره نحوه مدیریت در آنها وجود ندارد. در ایران هم مفاهیم استارتاپی هنوز چندان شناخته شده نیست. به همین دلیل مدیران شرکتهای نوپا با مشکلات و چالشهای متعددی مواجه هستند.
به همین دلیل ضرورت دارد تا بر روی توسعه مهارتهای مدیران استارتاپی زمان کافی گذاشته شود تا آنها بتوانند بهرهوری و عملکرد خود را ارتقا بدهند.
درباره مسعود معاونی
من مسعود معاونی استراتژیست محتوا و فعال در زمینه بلاگری و وبمستری هستم. در این سایت به موضوعات مرتبط با مدیریت میپردازم و سعی میکنیم خوانندگان سایت را با مباحث مدیریت به صورت جامع و کامل آشنا نمایم.
نوشته های بیشتر از مسعود معاونیمطالب زیر را حتما مطالعه کنید
ارزیابی نیروی انسانی با معیارهای HR
ارزیابی نیروی انسانی از موضوعات مهمی است که مدیران ارشد در هر کسب و کاری به دنبال آن هستند. تعریف معیارهای HR برای بررسی عملکرد اهمیت زیادی دارد.
مصاحبه استخدامی؛ راهکارهای برای گلچین نیروهای متخصص
مصاحبه استخدامی از فرایندهای مهم کاری در واحد منابع انسانی است که اگر به درستی انجام شود منجر به جذب نیروی متخصص و استعدادهای برتر خواهد شد.
سازگاری شغلی و تاثیر آن بر روی عملکرد سازمان
سازگاری شغلی یکی از مفاهیمی است که کارکنان یک سازمان در هر موقعیت شغلی با تسلط به آن میتوانند به کسب و کار برای خروج از بحرانها کمک کنند.
۱۰ ترند برتر مدیریت منابع انسانی در سال ۲۰۲۱
اتفاقات یک سال گذشته و بروز بیماری کرونا باعث شد تا مدیریت منابع انسانی با تغییرات جدّی مواجه شود که مدیران باید توجه ویژهای داشته باشند.
رشد در سازمانهای نوپا
سازمانهای نوپا یا شرکت نوآفرین یا همان استارتآپ(Startup) شرکتی میباشد که به تاژگی ایجاد شده و سعی در ایجاد کارآفرینی شخصی یا اجتماعی دارد.
آشنایی با سبکهای رهبری در یک سازمان
سبکهای رهبری نوع نگرش یک مدیر نسبت به سازمان وکگارکنان آن را شکل میدهند. معمولا مدیران براساس شرایط خودشان، یک سبک مدیریتی را انتخاب میکنند.
دیدگاهتان را بنویسید