روش ها و ابزارهای مدیریت پروژه
بهطور کلی اعمال اجرایی در یک برنامه که معمولا دارای اهداف کوتاه مدّت میباشد، پروژه نامیده میشود. مهمترین ویژگی یک پروژه این است که دارای یک زمان آغاز و پایان مشخص میباشد. مدیریت پروژه یکی از موضوعات مهمّی است که باید مدیران مهارتهای لازم برای مواجهشدن با آن کسب نمایند.
یک مدیر پروژه بایستی توانایی یک طرحریزی کلی را داشته باشد و به صورت پیوسته کنترل میزان پیشرفت پروژه، هزینه و زمان را انجام دهد. یک مدیر باید بتواند برنامهریزی اصولی و کنترل عملکرد سیستمهای موجود در روند مدیریت پروژه را انجام دهد.
اصول برنامه ریزی در پروژهها
همانطور که گفته شد یکی از مهمترین کارهای یک مدیر پروژه، برنامهریزی میباشد. برنامهریزی را تصمیمگیری نسبت به آینده میتوان تعریف کرد. برای اینکه مدیران بتوانند روند انجام برنامهها را کنترل کنند روشهای مختلفی طراحی شده است. کمک گرفتن از نمودارها و چارتها میتواند روند اجرایی یک پروژه را به خوبی نمایش دهد. در ادامه به معرفی چند مورد از روشهای کنترل پروژه میپردازیم.
معرفی روشهای مختلف مدیریت پروژه
یک مدیر پروژه بایستی بتواند با کمک ابزرهای مختلفی که در اختیار دارد پروژه خود را به خوبی به پیش ببرد. از جمله مهمترین این ابزارها میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
۱- نمودار گانت
سادهترین و قدیمیترین روش در برنامهریزی، استفاده از نمودار گانت (Gantt Chart) میباشد. در این نمودار آثار تغییر در متغییرهای مختلف بررسی میشود. در نمودار گانت با دو محور افقی که نشاندهنده زمان استو محور عمودی که مراحل انجام کار را نشان میدهد، مواجه هستیم.
با کمک این نمودار میتوان زمان یک پروژه را به خوبی مدیریت کرد و نقاط بحرانی در یک پروژه را قبل از بوقوع پیوستن شناسایی کرد. این شناسایی به مدیران کمک میکند تا برنامهریزی مناسبی را برای ادامه روند فعالیتهایشان داشته باشند.
۲- برنامهریزی شبکهایی
یک سیستم شبکهایی، شامل مجموعهای از فعایتها و رویدادهایی میباشد که در یک پروژه وجود دارند. در این نمودار، دایرهها نشانه یک رویداد هستند که با کمک بردارها به سایر رویدادهای مرتبط متصل میشوند. در این نمودار، تمامی بردارها به یک جهت هستند و نمودار از یک مرحله به مرحله قبلی بر نمیگردد.
این مدل برنامهریزی دارای ویژگیهای زیر میباشد:
- امکان تعیین زمان دقیق برای شروع و پایان هر فعایت
- امکان طرحریزی و پیشبینی فرآیندهای کاری
- تسریع در جریان انتقالات
- آگاهی مدیران از انحرافات موجود در برنامهها
- مشخص بودن وظایف هر بخش و سازمان از قبل
- تعیین نقاط بحرانی و امکان برنامهریزی برای آن
- امکان دریافت گزارشهای دقیق از روند پیشرفت پروژه
- کنترل آسان فرآیندهای مدیریتی
۳- روش برنامهریزی پرت
این روش بر مبنای روش شبکهایی طراحی شده است و هدف از آن به حداقل رساندن تاخیر، وقفه و تضادها میباشد. روش PERT برای ارزیابی تغییرات احتمالی در برنامه و محاسبه زمان واقعی برای خاتمه کارها مورد استفاده قرار میگیرد.
همچنین مدیران از این شیوه برای آالیز فعالیتها بهره میبرند. شیوه پرت مسیر بحرانی (Critical Path) را به خوبی نمایش میدهد.
درباره مسعود معاونی
من مسعود معاونی استراتژیست محتوا و فعال در زمینه بلاگری و وبمستری هستم. در این سایت به موضوعات مرتبط با مدیریت میپردازم و سعی میکنیم خوانندگان سایت را با مباحث مدیریت به صورت جامع و کامل آشنا نمایم.
نوشته های بیشتر از مسعود معاونیمطالب زیر را حتما مطالعه کنید
آشنایی با مدیریت فرآیندهای کسب و کار
مدیریت فرآیندهای کسب و کار(Business Process Management) را یک روش سازمانیافته به منظور تعریف، طراحی، ایجاد، مستندسازی، اندازهگیری، پایش و کنترل فرآیندهای کسب و کاری مکانیزه و غیر مکانیزه دانست که به دنبال دستیابی به نتایج هدفگذاری شده همسو با اهداف استراتژیک سازمان میباشد.
دیدگاهتان را بنویسید