آشنایی با مراحل برنامهریزی
برای اینکه بتوانیم در یک فعالیت موفق شویم بایستی برنامهریزی داشته باشیم. یک برنامهریزی موفق دارای مراحل مختلفی است. در ادامه با مراحل برنامهریزی آشنا می شویم.
قبل از این درباره تعریف برنامهریزی در یک پست مفصل صحبت کرده ایم
مراحل برنامهریزی
۱-آگاهی از مشکلات و فرصت ها
هرچند که معمولا شناخت مشکلات و فرصت ها، قبل از شروع فرآیند برنامهریزی صورت می گیرد. امّا واقعیت این است که شناخت درست مشکلات و فرصتها اولین گام برنامهریزی می باشد.
در یک برنامهریزی صحیح بایستی به مسائل اقتصادی، سیاسی، رقابت بازار، فناوری و… توجه کرد. برای اینکه بتوانیم برنامهریزی دقیقی داشته باشیم باید قبل از شروع یک فعالیت به سئوالات گوناگونی که در حوزه فرصت ها و چالش ها مطرح می شوند پاسخ دهیم.
۲-تعیین اهداف کوتاه مدت
در دومین مرحله برنامهریزی بایستی اهداف کوتاه مدت برای کل سازمان یا تکتک واحدهای آن تعیین شود. در تعیین اهداف بایستی به استراتژی، خطمشی، رویه، قوانین، بودجه و برنامه زمانبندی توجه نمود. اهداف سازمانی به ماهیت برنامه ها جهت می دهد.
۳-کسب اطلاعات درباره فعالیت های مدنظر
برنامه داشتن به تنهایی نمیتواند برای موفقیت راهگشا باشد. بلکه بایستی فعالیتهای مرتبط با یک برنامه شناسایی شود. برای اجرای درست فعالیتها باید به تجارب قبلی توجه داشت. همچنین دادههای اطلاعاتی می توانند شیوهای اجرای درست برنامهها را نشان دهند.
۴- دستهبندی و تحلیل اطلاعات
یک برنامه تنها با کمک آنالیز اطلاعات پیشرفت خواهد نمود. شناخت روابط بین مسائل گوناگون میتواند به برنامهریزی روحی مجدد ببخشد. طبقهبندی اطلاعات باعث حفظ محرمانگی سازمان و دسترسی آسانتر افراد مجاز به اطلاعات میشود.
۵-تعیین فرضیهها و شناخت موانع
در هرکاری یک سری فرضیه وجود دارد. تعیین این فرضیهها و موانع احتمالی بر سر راه آنها می تواند برنامهریزی را قدرتمندتر نماید.
۶-تعیین جایگزینها
ممکن است یک برنامه به نتیجه مطلوب نرسد یا یک شیوه اجرایی نتواند اهداف مدنظر را برآورده کند. در برنامهریزی بایستی برای هر موضوعی یک جایگزین منطقی در نظر گرفت تا در مواقع اضطراری امکان جایگزینی آن وجود داشته باشد.
۷-زمانبندی
یک از حیاتیترین مراحل برنامهریزی ، زمانبندی می باشد. یک برنامه هنگامی دارای ارزش خواهد بود که دارای یک جدول زمانی مشخص برای اجرا باشد. برنامههای بدون زمانبندی ضمانت اجرایی لازم را نخواهند داشت.
۸-بودجهبندی
بیان برنامه با ارقام و اعداد می تواند آگاهی لازم را به مدیران بدهد. منظور از بودجهبندی نشاندادن حال و روز، یک برنامه می باشد. یک برنامه دارای بودجهبندی دقیق، میتواند میزان پیشرفت کار را به درستی نشان دهد.
درباره مسعود معاونی
من مسعود معاونی استراتژیست محتوا و فعال در زمینه بلاگری و وبمستری هستم. در این سایت به موضوعات مرتبط با مدیریت میپردازم و سعی میکنیم خوانندگان سایت را با مباحث مدیریت به صورت جامع و کامل آشنا نمایم.
نوشته های بیشتر از مسعود معاونیمطالب زیر را حتما مطالعه کنید
سازگاری شغلی و تاثیر آن بر روی عملکرد سازمان
سازگاری شغلی یکی از مفاهیمی است که کارکنان یک سازمان در هر موقعیت شغلی با تسلط به آن میتوانند به کسب و کار برای خروج از بحرانها کمک کنند.
نقش فرهنگ سازمانی
فرهنگ سازمانی تصویری از احساسات، ادراکهای مشترک کارکنان نسبت به سازمان و چگونگی انجام کارها و رفتارهای درون سازمانی خواهد بود.
انواع کنترل سازمانی
کنترل سازمانی به یک مدیر کمک میکند تا بتواند وظایف خود را به بهترین شکل انجام دهد و اهداف سازمان را برآورده سازد.
مراحل مختلف فرآیند کنترل
فرآیند کنترل در هر سازمانی از اهمیت بسیاری برخوردار است زیرا که تضمینکننده موفقیتهای برنامهها در واحدهای مختلف میباشد.
مفهوم و اهمیت کنترل در یک سازمان
میتوانیم بگوییم کنترل در یک سازمان، مقایسه بین بایدها و هستها میباشد. یعنی در برنامهریزی آن چه پیشبینی کردهایم بایدها و مطلوبهای ما است و آن چه انجام شده، هستها و موجودها میباشد
معرفی نظریههای انگیزش در مدیریت
انگیزه را میتوان نیازها، خواستهها، تمایلات یا قوای درونی افراد تعریف کرد. به عبارتی میتوان گفت که هیچ رفتاری را فرد انجام نمیدهد که انگیزه یا نیازی محرک آن نباشد. نظریههای انگیزش در بهبود کیفیت و سبک رهبری، مدیران در یک سازمان نقش دارند.
دیدگاهتان را بنویسید